Vad är Kickis matvandring?
Kickis matvandring är en upplevelse som ger dig och andra deltagare en riktig hälsoboost! Näring till kroppen i form av en vandring genom skogslandskapet men också genom en matupplevelse utöver det vanliga, med råvaror och produkter hämtade från byarna runt omkring och från skogen själv. Energi till själen genom upplevelserna och berättelserna kring naturen, kulturen och historien omkring livet på landet, både hur det var förr och hur det är att leva på landet idag.


En matvandring i mina trakter. Vår vandring börjar och slutar vid Skälsbäcks skola och samtliga vandringar är runt 4 km och tar ca 4 timmar. Vi går i olika typer av terränger och njuter av naturen och lokalt producerad mat. Längs vägen blir det avsmakningar och ett större matstopp. Vi avslutar turen med kaffe och ostkaka.

Pris från 600:-/person

Årets vandringar 2023 (snart kommer datum för 2024, planering pågår)

Pizzavandring

Söndag den 28/5 kl.13.00 – Mors dag (fullbokat)

”Pizza Claes” bakar ”Smålandspizza” i skogen med lokala råvaror, som t.ex viltisterband. Vid stora matstoppet njuter vi av pizzan. Claes Lövgren som bl.a. arrangerar SM i pizzabakning berättar om pizzans historia och lite annat smått o gott, du får också lite recept med dig hem.

Hela vandringen går i pizzans tecken och naturligtvis uppmärksammar vi alla mammor denna dag !

Det blir en spännande eftermiddag – spännande mat, frisk luft, underhållning av pizzabagare och det blir en rejäl energipåfyllnad.

En perfekt dag att bjuda med Mor på !

Pris: 800:- /person

Småland i våra hjärtan

Söndag den 4/6 kl.13.00 (Fullbokat)

Denna vandring blir något alldeles extra med fokus på Småland, landsbygden, vättar och andra spännande historier. Då kommer Per-Olof Högstedt, barnbarn till diktaren Pelle Näver.

Per-Olof är med hela vandringen och vid det stora matstoppet så äter vi en lokalproducerad buffé. Därefter tar Per-Olof med oss på en historisk resa med berättelser om och från sin farfar. Jag lovar du får nya tankar om landsbygden och många goa skratt.

Pris: 800:-/person

Reprismatvandring

Lördagar 17/6 och 2/9 kl.13.00 (fullbokat)

Reprismatvandring

Ja, så kallar jag den vandringen som varit med från starten. Vi njuter av naturen, skogen, lugnet och den lokala maten. Om livet på landet för 100 år sen och hur det är att leva och verka på landet i dag. Du får berättelser och historier om såväl människor som den utveckling vi varit med om de senaste 100 åren. Det blir en mysig eftermiddag med naturupplevelser och självklart lokal mat med buffé mitt i skogen. Den 17/6 har buffén midsommartema, 2/9 är det hösttema.

Pris 600:-/ person

Soldattorpsmatvandring

Söndagarna 2/7(fullbokat)

och 6/8 kl 12.00 (fullbokat)

På denna vandring berättar Karl Westman, pensionerad major, om soldattorp. Hur kom det sig att det fanns soldattorp? Vem fick bli soldat? Hur levde människorna på den tiden? Ja, allt detta och lite till berättar Karl om. Visste du att fler soldater dog av svält än av kulor och krut? Precis som på de andra vandringarna är det flera matstopp, buffén njuter vi av i en trädgård på en av gårdarna i byn.

Det blir en eftermiddag fylld av historiska vingslag, god mat och batteriladdning!

Pris 650:-/person

Afternoon tea med småländska inslag.

Torsdagarna 20/7 och 10/8 kl. 15.00 (fullbokat)

Vi vandrar i skogen och genom byn och precis som på andra vandringar blir det små stopp där det serveras smakprover av lite smått o gott.

I skogen kommer vi till färdig dukade bord för ”afternoon tea” där kommer att finnas snittar, scones, marmelader, sylt, grädde, ostkräm, mjuka kakor, småkakor och naturligtvis finns det även ostkaka och småländska kringlor. Te eller kaffe.

Ja, detta blir en vandring där det bjuds på både sött och salt! Naturen och lugnet får man på köpet.

Pris 400:-/person

Smått är gott med Gustav Arnell

Lördagen 19/8 kl 13.00 (fullbokad)

Då får vi besök av kocken Gustav Arnell som lagar en buffé till oss av småländska råvaror. Temat är ”Smått är gott” Gustav brinner för lokala råvaror och har bl.a. varit kökschef på riksdagsrestaurangen, är ledamot i Småland och Ölands gastronomiska akademi. Gustav jobbar även som konceptutvecklare. Så stolt över att han och hans fru Anna kommer till denna vandring.

Menyn är inte riktig klar men vad sägs om, krackyckling från Adelöv, isterband, minikroppkakor, rökt regnbåge, småländska ostar, hällbröd och lite till.

Precis som på andra vandringar blir det smakprover längs vägen och ni får ta del av lite historia och berättelser om människor som bott och verkat i bygden.

Pris: 1000:-/ person

Säsongsavslutning med utomhusmatlagning ”Deluxmatvandring”

Söndagen 24/9 kl 13.00 (Fullbokat)

Precis som förra året avslutas säsongen lite extra lyxigt. Vandring med egen kock i skogen där Anton Lövgren lagar maten över öppen eld. Förutom att få äta av hans fantastiska mat ger han oss även tips på utomhusmatlagning utöver det vanliga och några av gästerna får nog vara hans assistenter. Vad som kommer serveras uppdateras längre fram.

Det blir en härlig eftermiddag där vi njuter av naturen, maten och en o annan berättelse.

Pris: 1000:-/person

Byvandring med mat

Söndagen den 10/9 kl 13.00 (Fullbokat)

Detta är en specialvandring som anordnas där hela behållningen går till Norrgrändens bygdeförening.

Vi vandrar i skogen och genom byn och precis som på andra vandringar blir det små stopp där det serveras smakprover av lite smått o gott. Här kommer även personer från byn att berätta sina historier från bygden.

Buffén kommer stå uppdukad i vår ”skogsrestaurang” och ostkaka och kaffe kommer vi avsluta med i Skälsbäcksskola.

Pris: Medlemmar i Norrgrändes 500:-

Övriga 600:-

Julmatvandring

Lördagen den 9/12 och Söndagen den 10/12 kl.13.00 (fullbokat)

Julmatvandring är en specialvandring där ni får höra om hur man förberedde och firade jul för ungefär 100 år sen. Självklart går vi (ca.4 km) och under rundans gång får du berättelser och jag lovar att det blir julstämning i massor. Vi avslutar med en julmiddag och denna vandring kan endast ha 10 gäster.

Pris 700:-/ person

Bra att veta innan man vandrar:
Vår matvandring har start och mål vid Skälsbäcks skola, Fagerhult,
i Högsby kommun. Här är lätt att parkera och här finns toalett.
Vi går en slinga på 4,0 km på både asfalts- grus- och skogsväg. En del av slingan går på en skogsstig. Slingan är inte framkomlig vare sig för barnvagn eller rullstol. Bekväma skor rekommenderas!

Hela rundan inklusive stopp för avsmakning och ett längre matstopp tar cirka 4 timmar. Vid regn serveras den större måltiden under tak.