Vad är Kickis matvandring?
Kickis matvandring är en upplevelse som ger dig och andra deltagare en riktig hälsoboost! Näring till kroppen i form av en vandring genom skogslandskapet men också genom en matupplevelse utöver det vanliga, med råvaror och produkter hämtade från byarna runt omkring och från skogen själv. Energi till själen genom upplevelserna och berättelserna kring naturen, kulturen och historien omkring livet på landet, både hur det var förr och hur det är att leva på landet idag.


En matvandring i mina trakter. Vår vandring börjar och slutar vid Skälsbäcks skola och samtliga vandringar är runt 4 km och tar ca 4 timmar. Vi går i olika typer av terränger och njuter av naturen och lokalt producerad mat. Längs vägen blir det avsmakningar och ett större matstopp. Vi avslutar turen med kaffe och ostkaka.

Pris från 500 – 1000:-/person

Vi har full förståelse för att livet kommer emellan ibland och man måste ändra sina planer, då är jag tacksam att ni avbokar minst en vecka innan er vandring. Annars är jag tvungen att ta en avgift vilket är 50% av vandringskostnaden.

Årets vandringar 2024

Festivalvandring

Söndag den 26/5 kl 13.00

Hultsfredsfestivalen en världskänd festival från Småland, visst är det häftigt! På den här vandringen får vi smaka på småländsk festivalmat, smakprov på musiken och höra minnen från en av grundarna av Hultsfredsfestivalen, som var Sveriges största under 1990-talet och mitten av 2000-talet, Putte Svensson Sahlin.

Detta vill ni inte missa!

Pris: 850:-/person

Småland i våra hjärtan

Söndag den 9/6 kl.13.00 (Fullbokat)

Denna vandring blir något alldeles extra med fokus på Småland, landsbygden, vättar och andra spännande historier. Då kommer Per-Olof Högstedt, barnbarn till diktaren Pelle Näver.

Per-Olof är med hela vandringen och vid det stora matstoppet så äter vi en lokalproducerad buffé. Därefter tar Per-Olof med oss på en historisk resa med berättelser om och från sin farfar. Jag lovar du får nya tankar om landsbygden och många goa skratt.

Pris: 850:-/person

Reprismatvandring

Lördagar 29/6 och 7/9 kl.13.00

Ja, så kallar jag den vandringen som varit med från starten. Vi njuter av naturen, skogen, lugnet och den lokala maten. Om livet på landet för 100 år sen och hur det är att leva och verka på landet i dag. Du får berättelser och historier om såväl människor som den utveckling vi varit med om de senaste 100 åren. Det blir en mysig eftermiddag med naturupplevelser och självklart lokal mat med buffé mitt i skogen. Den 29/6 har buffén midsommartema, 7/9 är det hösttema.

Pris 600:-/ person

Soldattorpsmatvandring

Torsdagen den 11/7 kl 13.00

Lördagen den 24/8 kl 13.00

På denna vandring berättar Karl Westman, pensionerad major, om soldattorp. Hur kom det sig att det fanns soldattorp? Vem fick bli soldat? Hur levde människorna på den tiden? Ja, allt detta och lite till berättar Karl om. Visste du att fler soldater dog av svält än av kulor och krut? Precis som på de andra vandringarna är det flera matstopp, buffén njuter vi av i en trädgård på en av gårdarna i byn.

Det blir en eftermiddag fylld av historiska vingslag, god mat och batteriladdning!

Pris 700:-/person

Afternoon tea med småländska inslag.

Torsdagarna 9/5, 18/7 och 15/8 kl. 15.00

Vi vandrar i skogen och genom byn och precis som på andra vandringar blir det små stopp där det serveras smakprover av lite smått o gott.

I skogen kommer vi till färdig dukade bord för ”afternoon tea” där kommer att finnas snittar, scones, marmelader, sylt, grädde, ostkräm, mjuka kakor, småkakor och naturligtvis finns det även ostkaka och småländska kringlor. Te eller kaffe.

Ja, detta blir en vandring där det bjuds på både sött och salt! Och vi får även lära oss vett och etikett vid afternoon tea. Naturen och lugnet får man på köpet.

Pris 500:-/person

Småländska delikatesser med Gustav Arnell

Söndagen 19/5 kl 13.00

Då får vi besök av kocken Gustav Arnell som lagar en buffé till oss av småländska råvaror. Temat är ”Småländska delikatesser” Gustav brinner för lokala råvaror och har bl.a. varit kökschef på riksdagsrestaurangen, är ledamot i Småland och Ölands gastronomiska akademi. Gustav jobbar även som konceptutvecklare. Så stolt över att han och hans fru Anna kommer till denna vandring.

Precis som på andra vandringar blir det smakprover längs vägen och ni får ta del av lite historia och berättelser om människor som bott och verkat i bygden.

Pris: 1000:-/ person

Matlagningskurs i skogen

Söndagen 2/6 – Tema grönsaker (fullbokat)
Söndagen 22/9 – Tema vilt (Fullbokat)

Kocken Anton Lövgen som bl.a driver Detterskog (kolla gärna deras hemsida detterskogs.com) har matlagningskurs mitt i skogen. Vi tar endast 8 deltagare vi de här tillfällena. Vi lagar och äter tillsammans.

Naturligtvis vandrar vi och det händer lite längs vägen.

Pris: 895:-/person

Skogsvandring

Söndagen den 7/7 och lördagen den 10/8 kl.13.00

Vad ger skogen och vad hände 2005 när stormen Gudrun härjade? Värst drabbade var trakterna runt Ljungby. Där var Lars-Ove Johansson samordnare för LRFs stödgrupper, han har så många känslosamma historier att berätta om både djur och människor. Ja, ibland berättar han för vår kung, ibland för grupper runt om i Sverige och ibland för mina gäster. Den här vandringen när lite längre och kommer ta lite längre tid.

Pris 850:-/ person

Bra att veta innan man vandrar:
Vår matvandring har start och mål vid Skälsbäcks skola, Fagerhult,
i Högsby kommun. Här är lätt att parkera och här finns toalett.
Vi går en slinga på 4,0 km på både asfalts- grus- och skogsväg. En del av slingan går på en skogsstig. Slingan är inte framkomlig vare sig för barnvagn eller rullstol. Bekväma skor rekommenderas!

Hela rundan inklusive stopp för avsmakning och ett längre matstopp tar cirka 4 timmar. Vid regn serveras den större måltiden under tak.